fbpx

Pel Project

Soms ben je de kracht in jezelf helemaal verloren en gaat het leven niet meer zoals je zou willen. Dan is het erg lastig om bij jezelf die kracht weer terug te vinden. Force en Soi biedt het Project Ervarend Leren (PEL) in Frankrijk aan. Hierbij helpen we jou om die kracht weer terug te vinden.

Voor wie is het Project Ervarend Leren (PEL) geschikt?

Het Project Ervarend Leren (PEL) bieden wij aan voor jongeren tussen de 16 en 21 jaar. Het is geschikt voor de situaties waarin het niet gaat zoals je zou willen en je de kracht verloren bent. Het helpt bij terugkerende (gedrags)problematiek, bijvoorbeeld met school, je ouders, motivatie, verslaving, vrienden of misschien wel de politie. Het is voor jongeren die de grip op hun leven zelf kwijt lijken te zijn. Het helpt je die grip terug te krijgen, door het ontdekken van je eigen potentie en je kracht.

Het doel van het PEL project?

Het doel van het PEL project is om jou klaar te maken voor de toekomst. We maken een plan en zorgen dat jij het uitvoert. Er is aandacht voor je opleiding, je ouders/verzorgers, je werk, je vrije tijd, de vrienden om je heen en waar je wil gaan wonen na het PEL project. We bieden je de handvaten om je ontwikkeling een zetje te geven en deze weer in beweging te brengen.

Hoe werkt het PEL project?

Het PEL project is opgebouwd in drie fases. De introductiefase, de fase in het buitenland en de nazorgfase. Tijdens de introductie willen we weten wie jij bent. We gaan met jou en je ouders/verzorgers in gesprek, leggen je uit wat het PEL project inhoudt en wat je kunt verwachten. Vervolgens ben jij aan zet. We geven je de tijd om na te denken over het PEL project.

 Als je besluit om deel te willen nemen, schrijf je een motivatiebrief. Hierin geef je aan hoe het gaat, waarom je kiest om deel te nemen aan het PEL project, wat je wil doen om het PEL project te laten slagen, wat je sterke kanten van jezelf vindt en waar je in het leven tegenaan loopt.

Op naar Frankrijk

Daarna volgt de tweede fase, je vertrek naar het buitenland. Voordat je vertrekt gaan we nog een aantal keer in gesprek. Uit deze gesprekken vloeien concrete doelen, waarmee we aan de slag gaan. Vervolgens zoeken wij een gastgezin dat goed bij jou persoonlijk aansluit. De overgebleven tijd in Nederland besteden we aan de voorbereidingen op je vertrek.

Bij aankomst in Frankrijk maak je kennis met jouw begeleider en het gastgezin. Het is ver van huis, maar dat is met een reden. Er kan geen gebruik worden gemaakt van een telefoon, het internet of vergelijkbare zaken. Het PEL project zorgt er in Frankrijk voor dat je volledig back to basics gaat. Dit helpt je om je beter te confronteren met jezelf. Het verblijf duurt minimaal 5 maanden. Je maakt deel uit van het gezin en hun bedrijf. Het zijn lange dagen en je leert, ook in de weekenden, wat aanpakken is. Uiteraard onderzoeken en bespreken we wat haalbaar en nodig is, ook op het gebied van onderwijs.

Tweewekelijks is er een gesprek met je begeleider. We bespreken hoe het gaat, kijken terug op het verleden en kijken vooral naar hoe je de tijd in Frankrijk kunt gebruiken om het plan voor de toekomst in Nederland op te zetten en het uit te voeren. Ook blijft er nauw contact met Nederland. Zowel je ouders/verzorgers, als je PEL-medewerker in Nederland worden op de hoogte gehouden van de vooruitgang.

Terug naar huis

Na het verblijf in Frankrijk ga je weer naar huis, waar jij en je ouders/verzorgers nog nabegeleiding ontvangen. Je gaat aan de slag met je gemaakte plannen voor de toekomst. Wij helpen jou en je ouders/verzorgers hierbij, maar het hoofddoel is dat je het uiteindelijk helemaal zelf kan. In het begin heeft de PEL-medewerker wekelijks contact, maar met de tijd wordt dit minder frequent. De nazorgperiode duurt ongeveer 5 maanden.